Melati van Java (1853-1927): de eerste grote Indische romancière


Haar held

Haar held

Herfstdraden

Herfstdraden

Hermelijn

Hermelijn

Hortense de Beauharnais

Hortense de Beauharnais

Haar held (ca. 1901)
Nergens staat het wezen van de man langer, dieper en pijnlijker ter discussie dan in damesromans. Wil een man weten, hoe dames denken, hij leze Haar held (ca. 1901) door Melati van Java.

Herfstdraden (ca. 1896)
Hoe de beeldschone Indische vrouw Hortense de Charière met haar geesteszieke echtgenoot Philip naar Indië gaat en daar uiteindelijk totaal in elkaar stort. Fascinerende passages over Hortense's Indische moeder, die slecht behandeld is door haar Europese man en dus neerkijkt op de Europese "beschaving".

Hermelijn (1885)
Mevrouw De Géran de Saint-Paul, geboren Hermine van Voorden en bijgenaamd Hermelijn, reist naar haar bruidegom Conrad, zoon uit een zeer rijke koffieplantersfamilie op Midden-Java. Dat is het begin van een tweedelige roman, waarin de verhoudingen binnen een Indische familie centraal staan. De eigenlijke heldin is Corona, die over de familie en de bevolking heerst met machtige dameshand. Maar zelfs zij heeft een karakterzwakte... Een roman om niet te missen! Zestig hoofdstukken, dus alleen voor de fans geschikt.

Hortense de Beauharnais. Koningin van Holland (1913)
Koninginnen uit het verleden spraken sterk tot de verbeelding van Melati, en daarvan getuigt dit boek. Met hulp van verschillende bronnen (zoals de dagboeken van Hortense) reconstrueert ze een beeld van het leven, zoals dat destijds geweest moet zijn. Historisch bevlogen, met duidelijke sympathie voor adel en kroon, een evenzeer merkbare tegenzin om het volk ter sprake te brengen, wie zin heeft in een subjectieve, politiek incorrecte weergave van een vorstin, die leze deze roman.